30 Kasım 2012

Mind Maps ( Akıl Haritası)

      Neocortex Öğrenci Kulübü 29.11.2012 tarihinde saat 16.30'da kurum içi eğitim programlarından ilkini gerçekleştirdi. Program Neocortex danışman hocası H.Serdar Gergerlioğlu'nun Mind Maps ( Akıl Haritası) hakkında bilgi verdiği sunumla başlayıp, Neocortex Türkiye danışma kurulu üyesi Muhammed İkbal Alp'in aynı konuyla ilgili açıklamalarının yer aldığı konuşmayla sona erdi. Neocortex'in bundan sonraki çalışmalarında, projelerinde ve organizasyonlarında aktif olarak kullanma kararı aldığı "mind maps (akıl haritası)" tekniğinin detayları ve yararları;






       "Akıl Haritası" kavramı, düşünen ve plan yapmak durumunda olan her insan için daha akıllıca ve daha hızlı faaliyet göstermeye yardımcı olmak amacıyla Tony Buzan tarafından geliştirilmiştir. Akıl haritaları; Anahtar sözcükler ve anahtar görüntüler kullanarak, (genellikle de kağıt üzerinde) bilgi saklama, düzenleme ve önem sırasına göre organize etme teknikleridir. Akıl haritası, fikirlerin kağıda aktarılması için geliştirilmiş olan bir sistemdir ve hemen her alanda kullanılabilir. Uygulama süreci oldukça basit olan bu teknik, özel bir öğrenme güçlüğü olmayan, okuma yazma bilen her yaştan, herkese öğretilebilir.   


       Buzan, Mind Maps sistemini şöyle anlatır: "Mind Maps aklın gücünü arttırmaya yönelik grafiksel bir teknik. Okullarda müfredatlar hep ezber üzerine kurulu ve yaratıcılığı engelliyor. Not tutma alışkanlıklarımız bile yukarıdan aşağıya linear doğrultuda. Mind Maps'in ilk kuralı seçtiğiniz bir konuyu kağıdın ortasına yazıp, etrafına onunla bağlantılı temaları renkli kalemlerle koymaktır. Böylece ortaya çok yönlü bir kompozisyon çıkar. Sistem, kelime, görüntü, sayı, mantık, beceri, ritim, renk ve uzaysal becerilerin tümünü aynı anda kullanmayı öğretir. Diyelim ki bir reklam ajansınız var ve bir markaya yönelik yeni bir konsept oluşturmak istiyorsunuz. O zaman şirketin logosunu alıp kağıdın ortasına yazar, ardından o markanın çağrıştırdığı, bağlantılı olduğu tüm değerleri etrafına koyarsınız. Bunu uyguladıkça konseptlerin çoğalacağını göreceksiniz. "             
                                 
                  Zihin Haritaları Hangi Amaçlar İçin Uygulanabilir?

-Not tutmak için
-Dil öğrenmek için
-Anlamak için
-Öğrenmek için
-Plan yapmak için
-Sunum tasarımı için
-Yaratıcı problem çözmek için
-Konuşma hazırlamak için
-Hedefleri belirlemek için
-Zaman yönetiminde ....vb
                              
                Mind Maps Çalışma Örnekleri




















               

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder